Gas-historien er for alle
Om du er gammel nok til at mindes, eller så ung at det hele virker lidt løjerligt – så vil du få en uforglemmelig og lærerig oplevelse.
Om du er gammel nok til at mindes, eller så ung at det hele virker lidt løjerligt – så vil du få en uforglemmelig og lærerig oplevelse.
LYS i gaderne og i husene
Før lyset blev tændt i byernes gader var det risikabelt at gå ud om aftenen, og man gjorde det helst ikke. Gaderne var fyldt med skidt og møg og rendestenen det samme, og på grund af mørket var det svært at se, hvad man trådte sin fod ned i. Da lygterne blev tændt i byernes gader, blev det trygt og godt at gå ud, det kunne være til en middag hos andre, en koncert eller i teatret.
Inden døre betød lyset, at man kunne se og lave noget langt ud på aftenen, og det kom man til. Vinteren var med gaslyset ikke længere en hvileperiode. Arbejdstiden steg til 70-80 timer i ugen, og det banede vejen for en regulering af arbejdstiden og krav om ferie. Læs mere….
GAS til varme.
Tilbage i tid var datidens brændeovn kakkelovnen den store varmekilde i by og på land. Kakkelovnen blev fyret op med de koks, som var et restprodukt af de kul, som man havde varmet op til 1000-1100 grader, for at frigøre gassen i kullet. Fra 1950erne kom oliefyret ind som varmekilde og i årene op til den første af 1970ernes oliekriser kom olien til at udgøre 90 % af Danmarks Energiforbrug.
Efter oliekrisen i 1973 kom der fokus på at finde alternativer til olie og kul. I 1966 og 1968 gjorde man fund i Nordsøen, og i 1976 var der fundet naturgas I Nordsøen i tilstrækkelige mængder til, at naturgassen kunne udgøre et alternativ til olien. Naturgassen blev fra 1980erne løsningen. Læs mere….
Komfort i hjemmet - i by og på land.
Med gassen fik man fra 1853 lys i gaderne og i hjemmet. Men man fik også moderne bekvemmeligheder og komfort for første gang og det blev for alle. Der kom gas til komfuret, det varme vand, tøjvasken og opvarmningen.
Med gaskomfuret fra 1870erne kom der gang i udviklingen af det, vi i dag forbinder med det danske køkken med stegene og de mange farsretter, kartofler og sovs samt søde kager. Alt det vi kan læse i Frk. Jensens kogebog. Læs mere….
GAS i industrien - EFFEKTIVITET
Der er ca. 700 virksomheder i Danmark, der bruger naturgas til procesenergi og opvarmning, og virksomhederne står for ca. 45 % af gasforbruget i Danmark.
Gassen bliver især brugt inden for fødevarer- og drikkevareindustrien, men også inden for produktionsindustrier. Det fine ved gas er, at man kan lave meget præcis temperaturstyring. Man bruger gas til processer, der kræver høj temperatur og procesflammer. Gas bruges også til produktion af damp og varmt vand, og i enkelte processer anvendes gassen direkte.
Leg og læringsmuren i GASmuseets gård byder på masser af legemuligheder for børn. Samtidig er det muligt at nyde sin mad eller kaffe ved bordene - Man kan købe kaffe og te samt vand på GASmuseet indenfor.
Viden, læring og oplevelser med gas og energi i GASmuseets Science-rum – både til undervisning for skoler og til læring og sjov leg i ferierne.
Oplev GASmuseet i Hobro. Det er et skatkammer af alt fra de første gaslamper til den nyeste energiforsyning. Se det gasdrevne køleskab fra 1959, de nyeste gaslamper samt oldemors gasovne, hvor alt som bekendt lykkedes.