Foredrag

Livestreaming foredrag fra Århus Universitet, fra 6.10.- 24.11.2020

Der er livestreaming foredrag fra fra Aarhus Universitet på storskærm igen i efteråret 2020. Det første foredrag er den 6.10. og det sidste foredrag i rækken er den 24.11.2020. Foredragsrækken er igen, som de plejer at være, utroligt varierede, der er alt fra en tur ud i rummet, ned i dybet, og om indlandsisen, det moderne mennesker og ølsmagning.

Alle foredrag foregår på GASmuseet kl. 19.00 til 21.00. Foredragene er gratis, bortset fra foredraget ”Smagen af øl”, hvor man betaler 30 kr. for smagsprøver m.m.

 

Tirsdag 06-10-2020
Titel: Rejsen ud i rummet
Foredrag ved professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Hvordan kommer rumsonder og satellitter egentlig op i rummet? Hvilke baner anbringes de typisk i, og hvordan anbringes de der? – Ja, det er raketvidenskab! Hør også om hvordan en rummission designes

og planlægges med eksempler fra aktuelle rummissioner.

 

Tirsdag 27-10-2020
Titel: Tang
Foredrag ved seniorforsker i marin økologi Annette Bruhn, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. Under havets overflade danner tang spektakulære undersøiske skove, som er vigtige for livet i havet og klimaet på kloden. Ny forskning viser at tang også kan bidrage til at løse fremtidens udfordringer inden for sundhed, fødevarer, klima og miljø.

 

Tirsdag 03-11-20
Titel: Dybhavet – nyt fra en ukendt verden

Foredrag ved professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. Professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology. Forskerne har fundet uventet liv på de største havdybder og dybt i havbunden. Hør om organismer der er tilpasset det ekstreme tryk. Og hør om bakterier i havbunden som har generationstider på tusinder af år og som er afgørende for livsforholdene på jorden.

 

Tirsdag 10-11-2020
Titel: Smagen af øl
Foredrag ved brygmester Zoran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg Laboratorium. Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver. Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper.

Bemærk: Foredraget er en opdateret udgave af foredraget fra efteråret 2018.

 

Tirsdag 17-11-2020

Titel: Tilblivelsen af det moderne menneske

Foredrag ved professor i DNA-forskning Eske Willerslev, Globe Institute, Københavns Universitet.
Molekylærbiologien har fundamentalt ændret vores forståelse af menneskets historie. Kom med på en tur gennem menneskets genetiske historie med nedslag i nogle af de begivenheder, der skabte de befolkningsgrupper vi kender fra nutidens verden.

 

Tirsdag 24-11-2020
Titel: Grønlands indlandsis
Foredrag ved professor i kvartærgeologi Nicolaj Krog Larsen, Globe Institute, Københavns Universitet. Professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet. Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og gemmer stadig på mange hemmeligheder. Hør om forskernes nylige fund af meteorkrater under isen, og om den globale opvarmnings påvirkning på indlandsisen – overlever indlandsisen eller er den dødsdømt?

 

Galleri